Ventilatie

Een gezond binnenklimaat is zeer belangrijk voor iedere bewoner (eigenaar of huurder) van de woning. Minimaal en voldoende ventileren is noodzakelijk voor de gezondheid van de bewoners en voor een hoger wooncomfort. Daarom mag in een goed geïsoleerde en luchtdichte woning een minimale en zo gecontroleerd mogelijke luchtverversing of ventilatie niet ontbreken. Er zijn drie goede redenen waarom voldoende ventileren zo belangrijk is:

  • door te ademen gebruiken mensen zuurstof, terwijl ze koolstofdioxide en waterdamp afgeven. Onvoldoende zuurstoftoevoer door ventilatie maakt de lucht muf. Voldoende aanvoer van zuurstof is belangrijk voor de gezondheid van mensen en huisdieren. Het bevordert daarnaast de goede werking van de verbrandingstoestellen en het vermijdt CO-vergiftiging door die toestellen;
  • elk gezin produceert per dag 10 à 20 liter woonvocht door te koken, te wassen, te douchen… Die vochtige vervuilde lucht naar buiten afvoeren en voldoende verse lucht in de woning binnenbrengen geeft de bewoners ademruimte. Ventileren vermindert de kans op geuren, allergieën en het vermijdt condensatie en schimmelvorming op de muren;
  • door te ventileren voorkomt u dat hinderlijke of schadelijke stoffen die in de woning vrijkomen daar blijven en zich opstapelen.

Hoe ventileren?

Correct ventileren is:

  • toevoeren van verse lucht,
  • doorvoeren van lucht door het huis,
  • en afvoeren van vervuilde lucht.

Toevoer moet voorzien worden in de “droge ruimtes” (slaapkamer, living, bureau, …) en afvoer moet voorzien worden in de “natte ruimtes” (toilet, keuken, badkamer, …).

Er zijn vier mogelijke systemen:

Ventilatiesysteem Toevoer Afvoer
Ventilatiesysteem type A natuurlijke toevoer natuurlijke afvoer
Ventilatiesysteem type B mechanische toevoer natuurlijke afvoer
Ventilatiesysteem type C natuurlijke toevoer mechanische afvoer
Ventilatiesysteem type D mechanische toevoer mechanische afvoer

*: Ventilatiesysteem D is meestal met warmterecuperatie.

Om een idee te hebben over volume toevoer per uur:

De Belgische ventilatienorm (NBN D50-001) streeft na dat 3,6 m³ lucht per uur en per vierkante meter vloeroppervlakte van de ruimte kan toe- en afgevoerd worden. Hiervoor moet in elke ruimte (woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer …) een minimum aan ventilatievoorzieningen worden geplaatst.

Denk na over het ventilatiesysteem van bij het begin van het bouwconcept en zorg niet alleen voor correcte producten, maar ook voor een correcte installatie.