Energieprestatie

Bij het bepalen van de energieprestatie van een woning zijn er 3 belangrijke aspecten waar rekening mee gehouden wordt:

  • de gebouwschil
  • de verwarmingsinstallatie
  • de installatie voor sanitair warm water.

De gebouwschil omvat alle wanden die het beschermd volume van het gebouw omhullen. Hier vinden we de opbouw, samenstelling en oriëntatie van elementen zoals muren, vloeren en plafonds, maar eveneens het dak, de ramen en de deuren. Dit zijn m.a.w. de oppervlakken waardoor de warmte door transmissie verloren gaat.

Voor de verwarmingsinstallatie wordt de volledige opbouw bepaald, van productie tot afgifte. Parameters als type verwarmingssysteem, type energiebron (gas, stookolie, elektriciteit, …), type regeling, leidinglengtes, isolatiedikte en type van afgifte-elementen worden allen in rekening gebracht voor de bepaling van het rendement. Er zijn meerdere energiesectoren per woning mogelijk (bvb. centrale verwarming in combinatie met gaskachels).

De installatie voor sanitair warm water wordt gekenmerkt door het productiesysteem (boiler, doorstromer, …) en de aanwezigheid van een zonneboiler, spaardouchekoppen en een opslagsysteem. Voor de distributie wordt eveneens de leidinglengte en de isolatie verrekend.

Energiebesparende investeringen worden door de overheid aangemoedigd door het toekennen van premies en subsidies en fiscale voordelen onder de vorm van belastingsvermindering. Zie Premies en subsidies.